
Kwaliteit
Om de kwaliteit van ons werk goed te houden ontwikkelen we nieuwe activiteiten. Ook staan we meer stil bij evaluatie en verbetering. In 2021 werd een externe audit gedaan. Op basis van daarvan werd het kwaliteitscertificaat van Sociaal werk Nederland verlengd. We krijgen complimenten voor de professionele houding en inzet van betaalde en niet betaalde medewerkers. En voor de sterkte band met vrijwilligers en actieve wijkbewoners.
Corona
Het coronavirus leidt in 2021 tot veel gevolgen voor onze medewerkers en de organisatie. Het was moeilijker om bewoners en elkaar te ontmoeten. Sociaal werk was en bleek een cruciaal beroep. Tijdens de pandemie hebben onze sociaal werkers toch veel bewoners bereikt. Dat is te danken aan hun grote vindingrijkheid.
SAMEN WONEN
In 2021 is besloten om het hoofdkantoor Castella op de Ruyterstraat te verlaten. Vanaf oktober 2022 gaat Bindkracht10 samenwonen met Talis in een nieuw pand aan de Boekweitweg. Talis is een belangrijke partner. Door samen te wonen kunnen we makkelijker samenwerken aan het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk.
Klachten
Eind 2021 is er één klacht binnengekomen bij Bindkracht10. Deze bewoner was ontevreden over het resultaat van de dienstverlening. De klacht is door de manager afgehandeld. Ook is de casus in het team besproken om herhaling te voorkomen. Bindkracht10 is aangesloten bij de Onafhankelijke klachtencommissie Zorgbelang Inclusief in Arnhem. In 2021 zijn er daar geen klachten over ons binnengekomen.
Privacy
De medewerkers van Bindkracht10 zorgen ervoor dat privacy van bewoners in goede handen is. Ook is er een speciaal Privacy Team. In 2020 is nog onderzoek gedaan hoe privacy in de dagelijkse praktijk bewaakt werd. Die aanbevelingen in 2021 uitgevoerd. In 2021 waren er zes beveiligingsincidenten en mogelijke datalekken. Alle meldingen konden door mensen van Bindkracht10 worden afgehandeld. Het Privacyteam heeft alle meldingen beoordeeld. Het was niet nodig om de Autoriteit Persoonsgegevens op de hoogte te brengen.
Leren en werken
Voor iedereen een plek
Bindkracht10 werkt al een tijd met de Piëzo-methodiek. Iedereen wil graag actief en van betekenis zijn. Mensen die een afstand hebben tot de samenleving hebben moeten daar meer moeite voor doen. En hebben dus ook hulp nodig. Met Piëzo begeleiden we mensen in fases om mee te doen. In 2021 is er in drie stadsdelen met minstens tien bestaande vrijwilligers en tien nieuwe bewoners gestart. Dat doen we in Oud-West, Dukenburg en Lindenholt. Er is ook een Piëzo-medewerker die zich op jongeren richt. In 2022 willen we het aantal stadsdelen uitbreiden.
Trainen voor werk
De inhoud van ons werk vraagt vaak speciale kennis. Speciaal voor vrijwilligers en studenten zijn er digitale trainingen ontwikkeld. Zoals een basistraining ‘Hulp bij Geldzaken’ en een training ‘Presentie & Diversiteit’. Jongerenwerkers hebben de digitale training ‘Intervisie voor jeugdzorgwerkers’ gevolgd. Voor een grote groep kinderwerkers was er een kennismaking met de presentiebenadering. En voor beroepskrachten waren er de verplichte trainingen als: omgaan met agressie, werken met de Meldcode en het herkennen en verwijzen van laaggeletterdheid.